sa posetom Varšavi i Helsinkiju VARŠAVA – KAUNAS – RIGA – TALIN – BAUSKA (dvorac Rundal) – VILJNUS – TRAKAI (Trakajski dvorac) - HELSINKI

  Prošlost baltičkih naroda Litvanaca, Letonaca i Estonaca ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima severne Evrope okruženi velikim, jakim i često ratobornim susedima. Teritorije Baltičkih zemalja (175.000 km2), koje su zajedno približno dvostruko veće od Srbije, naseljava oko 7 miliona stanovnika. Iako se međusobno znatno razlikuju po jeziku, etničkom sastavu, većinskom verskom opredeljenju stanovništva i istorijskoj ulozi, zajednička sudbina u 20. veku opredelila ih je za iste strateške ciljeve koje su uglavnom ostvarile na početku ovog veka. Sve tri su se odvojile od carske Rusije posle Prvog svetskog rata a zatim su, prema nemačko–sovjetskom sporazumu (1939), prisilno postale deo Sovjetskog Saveza iz koga su istupile (1991) i ponovo postale nezavisne. Sa zavidnim standardom i konstantnim prirvrednim rastom koje su dostigle, sve tri su istovremeno primljene u Evropsku uniju. Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima njihovih lepih i uređenih gradova.

  Program ture

  Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” kod šaltera Filip Travela broj 709 u 14:30 h. Poletanje za Varšavu u 16:50 h (let LO 574). Dolazak u Varšavu u 18:25 h. Po dolasku na aerodrom u Varšavi transfer do hotela. Panoramsko razgledanje grada. Varšava, koja leži na reci Visli je od 1596. prestonica Poljske i središte Mazovijeckog vojvodstva. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

  Doručak. Polazak za Kaunas koji leži na rekama Njemen i Neris, drugi po veličini grad Litvanije i duhovni centar zemlje. Po dolasku, obilazak pešice istorijskog centra Kaunasa: zamak iz 13. veka, gradski trg sa većnicom iz 15. veka, katedrala, jezuitski manastir, Napoleonova kuća, predsednička palata… Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.
  Doručak. Polazak za Rigu, najveći baltički grad, prestonicu i glavnu luku Letonije, u blizini ušća reke Daugave u duboki Riški zaliv. Stari deo Rige, sa preko 800 građevina u stilu secesije , proglašen je delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a. Obilazak istorijskog centra grada pešice: Nacionalna opera, Spomenik slobode, zamak nemačkog viteškog reda iz 14. veka, crkva sv. Petra, katedrala iz 13. veka... Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.
  Doručak. Polazak za Talin, glavni grad Estonije i veliku luku na južnoj obali Finskog zaliva koji je doživeo procvat u 15. veku
  Po dolasku obilazak ”Brda sabora” gde su kraljevski dvor (sada parlament) i upravne zgrade opasane bedemima, a zatim “Starog jezgra”, nekada naseljenog švedskim i nemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama; to je danas pešačka zona Talina, u kojoj su katedrala sv. Nikole, gradska većnica, ruska crkva Aleksandra Nevskog, palata Kadriorg... Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.
  Doručak. Celodnevni fakultativni izlet brodom i autobusom “Helsinki”. Transfer autobusom do pristaništa i odlazak brodom u 10:00 h za Helsinki, koji leži oko 80 km od Talina, na severnoj obali Finskog zaliva. Po dolasku , panoramsko razgledanje prelepe finske prestonice koja je, posle velikog požara 1808. godine, obnovljena u klasicističkom stilu: Trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Luteranska crkva – “crkva u steni”, Parlament, park jana Sibelijusa, Olimpijski stadion gde su održane Olimpijske igre 1952, koncertna dvorana „Finlandia“... Slobodno vreme. Polazak broda za Talin u 19:00 h, dolazak oko 21:h u Talin.. Transfer od pristaništa do hotela. Noćenje.
  Doručak. Polazak za Viljnus. Vožnja kroz Estoniju i Letoniju do letonskog grada Bauska, 80 km južno od Rige, kraj koga je veličanstveni dvorac Rundal. Izgrađen je sredinom 18 veka u baroknom i rokoko stilu za rezidenciju vojvode od Kurlandije, po planovima čuvenog italijanskog arhitekte Frančeska Rastrelija koji je projektovao neke od najlepših palata u Moskvi, Kijevu i Sankt Petersburgu, među kojima i Zimski dvorac. Kraći obilazak dvorca Rundal. Nastavak putovanja za Viljnus, prestonicu Litvanije, koja leži na rekama Vilni i Neris, 20 km od beloruske granice. Po dolasku, smeštaj u hotel. Noćenje.
  (Trakajski zamak) – VILJNUS. Doručak. Pre podne, razgledanje pešice istorijskog centra Viljnusa, koji je deo svetske kulturne baštine: starogradski trg sa katedralom iz 18. veka, crkva sv. Ane, crkva sv. Petra i Pavla, pravoslavna crkva Teotokos, univerzitet (1579), kula Gediminas, kraljevska palata... Posle podne, fakultativni izlet autobusom ”Trakajski zamak”. Odlazak do istorijskog gradića Trakai, nekadašnje prestonice Litvanije, 30 km zapadno od Viljnusa gde je ovaj prelepi zamak od crvene opeke – jedna od najvećih znamenitosti Litvanije. Sagrađen je na ostrvcu usred jezera Galve, naspram centra grada, za osnivača Viljnusa, velikog vojvodu Gediminasa (1275–1341) čija je država u 14. veku bila prostranija od Moskovske kneževine. Povratak u Viljnus. Noćenje.
  Doručak. Polazak za Varšavu. Vožnja kroz Litvaniju i Poljsku. Dolazak u Varšavu , obilazak pešice istorijskog centra koji je proglašen delom svetske kulturne baštine: “Kraljevski put”, spomenik Nikoli Koperniku, kazimježova palata, Predsednička palata, spomenik velikom pesniku Adamu Mickijeviču, crkva sv. Ane, Dvorski trg sa kraljevskom palatom i stubom kralja Sigizmunda III, trg Rinek i spomenik sireni koja je simbol Varšave, tvrđava Barbakan…Transfer i smeštaj u hotel.Slobodno vreme. Noćenje.
  Doručak. Transfer na aerodrom u 12:00. h. Predviđeno poletanje aviona u 14:40 h (LO 573) za Beograd. Predviđeno vreme dolaska u Beograd u 16:15 h..
  CENA PUTOVANJA PO OSOBI
  POLAZAKCENA PO OSOBIDOPLATA ZA jednokrevetnu SOBU
  06.10.-14.10.625 evra150 evra

  U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO:

  • Prevoz avionom na navedenoj relaciji sa prevoznikom  kompanijom LOT ● Prevoz autobusom  sa audio opremom. ● Osam noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima kategorije 3* u Varšavi, Kaunasu , Rigi, Talinu i Viljnusu ● Razgledanja gradova prema programu i dvorca Rundal  ● Usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku ● Usluge vođe puta sve vreme putovanja● Troškovi organizovanja putovanja.

  U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO:

  • Aerodromske takse u Beogradu i Varšavi (oko 67 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u dinarima u poslovnicama Organizatora putovanja ili poslovnicama ovlašćenih subagenata), ● Fakultativni izleti ● Ulaznica u Luteransku crkvu u Helsinkiju – 3 evra ● Međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

  SMEŠTAJ Smeštaj tokom putovanja obezbeđen je u hotelima kategorije 3* zvezdice.

  Detaljnije informacije se mogu naći na sajtovima hotela.

  FAKULTATIVNI IZLETI Celodnevni izlet brodom i autobusom “Helsinki “  Cena: 80 evra . U cenu je uključeno: transferi autobusom hotel – pristanište – hotel u Talinu, povratna brodska karta za Helsinki, razledanje Helsinkija autobusom i usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku.
  ● Poludnevni i izlet autobusom “Trakajski zamak”. Cena: 25 evra . U cenu je uključeno: prevoz autobusom, rezervacija, ulaznica i usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku.
  ● Prijavlivanje za fakultativne izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a uplate su u Estoniji i Litvaniji, isključivo u evrima, u efektivi (izuzev izleta za Helsinki, za koji je neophodno prijaviti se i izvršiti uplatu u Beogradu). Potrebno je najmanje 15 učesnika za realizaciju ovih izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuje uz korigovanje cene.

  VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “BALTIČKE ZEMLJE sa posetom Varšavi i Helsinkiju”● Rok za prijavljivanje za putovanje je deset dana pre polaska ili do popune mesta ● Potrebno je najmanje 15 putnika za realizaciju ovog putovanja ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Organizatora putovanja, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.

  OPŠTE INFORMACIJE ● LITVANIJA 65. 200 km2; ● Stanovništvo: 3,6 miliona ● Glavni grad: Viljnus (560. 000 st. ); Kaunas 300. 000 st.

  Novac: euro. ● LETONIJA 64. 597 km2 ● Stanovništvo: 2,2 mililiona ● Glavni grad: Riga (750. 000 st. ); ● Novac: euro ● ESTONIJA –43. 698 km2 ● Stanovništvo:1,3 miliona; ● Glavni grad:Talin (420. 000 st. ) ● Novac: euro. ● POLJSKA – 312. 679 km2 ● Stanovništvo:39 miliona ● Glavni grad: Varšava (1,7 miliona st. );Krakov 750. 000 st. ● Novac: zlot (1 zlot = 0,25 evra). ● FINSKA – 338. 145 km2 ● Stanovništvo: 5,3 miliona ● Glavni grad: Helsinki (600. 000 st. ) ● Novac: evro. ● Lokalno vreme u Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Poljskoj i Finskoj je zimi plus 1 sat a leti plus 2 sata u odnosu na vreme u Srbiji.

  USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

  • Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.
  • Plaćanje može biti:1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun Organizatora putovanja ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina).2) Uplatom na rate bez kamate – akontacija 40%, a ostatak:a) čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu); čekovi moraju biti deponovani u agenciji najkasnije 10 dana od datuma rezervacije;b) platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata; kartica mora biti provučena kroz POS terminal u agenciji najkasnije 10 dana od datuma rezervacije;c) putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Organizator putovanja  ima potpisan ugovor.3) Uplatom celokupnog iznosa platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata.

  MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

  • Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Organizatora putovanja moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguravača Generali Osiguranje Srbija koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove. Cena polise je približno jedan evro po danu provedenom na putovanju.

  OPŠTE NAPOMENE

  •  Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja Organizatora putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. ● Za putovanje u inostranstvo putnik treba da poseduje važeći pasoš sa rokom važenja od najmanje šest meseci od dana završetka putovanja.

   

  Organizator putovanja: OTP 196/2010